Kultúra pont Neked

A Vikingekről másképpen

2017/11/27. - írta: Mblanche

Néhány nap múlva, november 29-én folytatódik napjaink egyik legnépszerűbb -és legjobb- félig történelmi sorozata, a Vikingek. Az ötödik évad születésére kilenc hónapot kellett várnunk, de a folytatás miatt sem kell aggódnunk, hiszen a hatodik évad forgatása már javában zajlik. Akármennyire is imádom ezt a sorozatot, szemet szúrt benne néhány történelmi eltérés, azonban pontos adatok, sajnos senkiről sincsenek. 

 

Az nem Ragnar volt és nem Párizsban

Minden fanatikus Vikingek rajongónak - és azoknak a nem fanatikusoknak, akik nézik - emlékeznie kell arra a jelenetre, amikor Ragnar megrendezte a saját temetését, majd szécsapott Párizsban. Nos, ezt valójában Björn Ironside vitte véghez, és nem Párizsban, hanem Luni kolostorában.

1434724245_vikings.jpg

Mint a nyulak

Ragnar a sorozatban is elég termékenyen alkotott tekintve, hogy Lagertha kettő, Aslaug pedig négy gyermeket hozott neki a világra. A valóságban azonban Tóra, egy harmadik asszony is hazavárta a hódító hadjáratokról, a híres viking harcos gyermekeinek száma pedig körülbelül tizenhárom fiú volt, a lányok száma pedig máig nem tisztázott. 
Lagertha egy igazi, modern nő volt, aki nem adta könnyen a lelkét és nem vágyott nagy dolgokra. Ragnarnak csak egy medvét és a pajzsszűz házát őrző kutyát kellett megölnie ahhoz, hogy a harcos amazon hajlandó legyen hozzá menni. Friedlief a legidősebb fiú, Lagertha gyermeke, aki a sorozatban nem is szerepel. Őt követi Ivar, Björn pedig a második, akinek a történelem során Aslaug adott életet. De ez még semmi. Egyes mondák szerint Björn egyik feleségnek sem a gyermeke, hanem Ragnar egyik ágyasa hozta világra. Sírni szabad. Sőt, a sorozatban Széphajú Harald testvéreként szereplő Halfdan valójában szintén Ragnarsson volt.

header.jpg

Senki sem az, akinek látszik

Ragnar és Rollo egyébként sem mondhatóak minta testvérpárnak, főleg, hogy egyébként nem is volt egymáshoz semmi közük. Nem egy időben éltek, tehát nem is találkozhattak. Így könnyű utálni a másikat. Gisela valóban Rollo felesége volt, ám a királylány nem szült neki trónörököst.
Floki és Ragnar viszonya nem tisztázott annak ellenére, hogy egy időben éltek, ugyanis a jó barát valójában nem egy egyszerű hajóács volt. Floki nem kisebb ember, mint Izland felfedezője és névadója.
Ivar a "csonttalan" jelzőt a mondák szerint nem testi fogyatékossága, hanem magassága és mozgása, vagy a csatákban eltört csontjai után kapta. Ecgberthet pedig ő ültette jelképesen a trónra, apja halála után, tehát ő sem ismerhette a jó öreg Ragnart.
Az egy másik dolog, hogy Aella lánya, Judith igazából Sigurd felesége volt, és a francia Károly király másik leánya- a sorozatban nem szereplő  -, Judith volt Aethelwulf párja. Bogozd ki!

vikings-season-5-key-art.jpg

Lenni, vagy nem lenni?

Ragnar Lothbrok legendáját több monda is őrzi, azonban ahogy az általunk ismert viking, úgy az eredeti is több másikból lett összegyúrva. Valószínűleg a nyolcadik század második felében született.  A mondák őrzik hőstetteit és mindet Ragnar Lothbroknak tulajdonítják, ám különböző időpontokban, sőt, évszázadokban. Ragnar életének utolsó felvonása sajnos nem éppen úgy történt, ahogy a sorozatban. Míg a vásznon önszántából ment vissza Angliába, a történelem mást igazol: Ragnar hajótörést szenvedett Northumbria partjainál, King Aella pedig kígyóverembe vetette.

Természetesen ezek az eltérések egyáltalán nem okoznak problémát a sorozat élvezetének szempontjából, sőt, izgalmasabbá teszi azt! Mindezek ellenére a Vikingekből rengeteget lehet tanulni, főleg azoknak, akik fogékonyak a történelemre és érdeklődnek a skandináv mitológia iránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultpont.blog.hu/api/trackback/id/tr2713364195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása