Kultúra pont Neked

Lagom és Hygge - boldogság skandináv módra

2017/11/08. - írta: Mblanche

Több kutatás is megállapította már, hogy a magyar nép krónikus depresszióban szenved, pontosan 75. helyen állunk az országok boldogsági rangsorában. A listát Norvégia vezeti, őt követi Dánia, Izland, Svájc, Svédország pedig a 10. helyen áll. Ne lepődj meg azon, hogy a skandináv népek ennyire jól teljesítenek a belső egyensúly megtartásában, hiszen a dánoknak és a svédeknek saját - magyar nyelven pontosan nem kifejezhető - szavuk van a boldogságra.

Nem, szó sincs itt divatról. Most azon gondolkozol, hogy egy északi, hideg országban, ahol az év nagy részében sötét van, hogyan lehet mégis ilyen magas színvonalon a polgárok boldogsága? Azon kívül, hogy az állam megteremti - Dániában és Svédországban egyaránt -  polgárai számára, hogy legyen esélyük biztosítani személyes boldogságukat, az embereken múlik, hogy mit hoznak ki ebből a lehetőségből. 

 

20170618_075440-01.jpeg

 

A dán hygge (ejtsd: hüge) szó a tökéletes pillanat, a nyugalom, a belső béke és boldogság egyidejű jelenlétét írja le. Hygge lehet tehát bevackolni magunkat az otthonunk kedvenc sarkába egy jó meleg pokróc alá, egy bögre kávé és egy jó könyv társaságában. Amikor áthívjuk a barátainkat, glØgg-öt iszunk és gyertyafényben beszélgetünk egy egész estén keresztül vagy mikor teszünk egy kiadós sétát a természetben. De egy forró fekete elfogyasztása egy szerettünk társaságában a kedvenc hangulatos kávézónkban, na az is igazán hyggelig. Tehát a hygge az, ami az ember számára a legmeghittebb, legkellemesebb pillanat. Pontosan ezek azok a dolgok, amiket a dánok rendszeresen megtesznek, hogy ne gyűrje őket maguk alá az időjárás zord hangulata. És van még valami: a fények. Nem véletlen, hogy az ember nappali életmódot folytat, ahogy az sem, hogy a dánok a világ legnagyobb gyertyafogyasztói. A jó fények, a hangulatvilágítás tudatos használata gyógyító hatással van szellemünkre.il_570xn_1291712763_f7i5.jpg

lagom svédül nagyjából annyit jelent, hogy se nem túl kevés, se nem túl sok, egyetértés és hogy mindenki osztozzon az örömünkben. Vagyis mértéktartásra ösztönöz. A lagom szerint mindent megtehetsz, amihez kedved van, anélkül, hogy túlzásba vinnéd. A szó a viking körbe a csapatban kifejezésből (laget om) származik, vagyis abból, amikor őseik körbe adták a kürtjükbe töltött mézsört, hogy senki ne maradjon ki a jóból. Dániához hasonlóan Svédországban is megteremtik a jólét lehetőségét az állampolgároknak és ezzel ők egyáltalán nem élnek vissza! Nagyon lagom odafigyelni a környezetre, vacsorát készíteni a maradékokból a pazarlás elkerülése végett, nem vásárolni feleslegesen, ott segíteni másoknak, ahol tudunk és törekedni a természetességre az élet minden területén. Gondoljunk csak az IKEA-ra: természetes anyagokat használnak, nincsenek feleslegesen megtöltött terek, csak praktikum, ami ráadásul esztétikus is. A lagom szerint minden, ami túl mutat az éppen elég fogalmán, az nem csak felesleges, hanem egyenesen pazarlás! Az "L" betűs kifejezésen kívül egyébként van egy másik kedvencük is, a fika, vagyis az a pillanat, amikor kellemes társaságban süteményt fogyasztasz egy csésze kávé mellett.

A boldogság kulcsát tehát nem státuszszimbólumokban kell keresni, hanem az élet azon apró örömeiben, amelyek mosolyt csalnak arcunkra és melegséggel töltik meg szívünket. Előbb vagy utóbb úgyis magunk maradunk, az elkerülhetetlen szembenézésnél pedig fel kell tennünk magunknak a kérdést: voltam én igazán boldog valaha?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultpont.blog.hu/api/trackback/id/tr213205835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása