Kultúra pont Neked

Három ok, amiért nézned kell a Vikingeket

2017/11/28. - írta: Mblanche

Egyre közeleg az ötödik évad premierje, de Te még nem láttál egy részt sem ebből a sorozatból? Nagy hiba. Három érvünk is van arra, hogy miért kezdd el nézni!

 

Tanulod a történelmet

Akár fogékony vagy a történelmi adatokra, akár nem, a sorozat nézésével automatikusan rögzülni fognak a hódító vikingek híres tettei. Bár  a sorozatnak nem minden mozzanata alapszik hiteles adatokon, ha érdekel a skandináv mitológia megéri utána olvasni az eredeti történeteknek. Egyrészt rendkívül érdekesek, másrészt olyan tudással leszel gazdagabb általa, amivel megértheted a világ történelmének egy részét, átláthatsz egy mai napig érdekes és sokat foglalkoztatott pogány kultúrát. Megismerheted a vikingek korabeli életmódját, hétköznapjaikat, gondolkodásmódjukat és harcmodorukat.

vikingsgrislacharles.jpeg

Inspiráló nők

Ki mással is kezdhetném a sor, mint Lagerthával. A harcos amazon nem élt éppen átlagos középkori női életet. Gyermeket szült, gondozta a családját és a földet, ám férjét - akihez csak azután ment hozzá, hogy látta, egy medvét és egy farkaskutyát is megöl azért, hogy elnyerje a nő szívét -  a csatába is elkísérte. Lagertha Lothbrok valós történelmi személy, akit a legbátrabb viking harcos asszonyként, pajzsszűzként emlegetnek. A férfiak csodálták, híres volt bátorságáról és az ellenféllel szemben alakított kivételes tehetségéről.
Aslaug, a főhős Ragnar Lothbrok második felesége volt. Királynőnek született és úgy is viselkedett. Bölcsességének történetét rengeteg mitológiai történet foglalja magába. Bár ő nem volt harcos, tekintélyét halála pillanatáig megőrizte.
Judith, a történet szerint a wessexi trónörökös felesége és a király szeretője. Való igaz, hogy a szerelmi háromszög nem tartozik bele a legtöbb ember értékrendjébe, azonban a hercegné így is szerethető szereplő, az öntudatra ébredő nőt testesíti meg. Amikor közelebbről megismer egy angol szerzetest rájön, hogy tanulni akar és minél többet olvasni. Nem fél semmitől,  tudja, hogy mit csinál és tisztában van döntéseinek következményeivel.

39870749_v4_13_11062015_bw_18420-horizontal.jpeg

Megismersz egy új kultúrát

Hihetetlen, hogy a letisztult skandináv stílus már a középkorban kibontakozóban volt. A természet közelsége, a fa és a bőr, az igazi anyagok használata annyira berögzült ezekben a kultúrákban, hogy a mai napig szerves részét képezi az északi életérzésnek legyen szó lakberendezésről, öltözködésről vagy a mindennapok eltöltéséről. Nem véletlen a híres hygge és lagom kultusz, ahogy az sem, hogy ezek az életmódok egyre inkább betörni látszanak napjaink természettől való eltávolodásakor a világ többi részére is.

viking1.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kultpont.blog.hu/api/trackback/id/tr6113400869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerszi 2017.11.29. 22:13:42

Hogy mi jut eszembe a sorozatról? Rablás és esztelen, értelmetlen gyilkolás.
süti beállítások módosítása