Kultúra pont Neked

Atombomba Magyarországon

2017/10/16. - írta: Mblanche

Még júniusban, a budapesti Sziklakórház egy új időszakos kiállítással bővült. Úton-útfélen az Atombomba kiállítást hirdető plakátokba lehet botlani. Az időzítés nem véletlen - tekintettel a nemzetközi állapotokra -, úgy tűnik, visszaköszönni készülnek a világban a hidegháborús állapotok.

atombomba.jpg

Ha valaki hihetetlen újdonságra és/vagy látványos dolgokra vágyik ne itt keresse, valamint érdemes tudni, hogy a kiállítást csak a Sziklakórház teljes területének látogatásával egybekötve lehet megnézni. Ez a kiállítás azoknak való, akik érzékenyek a társadalmi problémákra és azok következményeire.

Az egész tárlatvezetés élvezetes, a készítőknek sikerült visszaadniuk, hogy milyen állapotok uralkodtak az ínséges időkben és a létesítmény túltelítődésekor. Az élményt fokozza az idegenvezető nyitottsága, közvetlensége és kedvessége. Az egyetlen dolog, ami nagyon le tudja törni lelkesedésünket, hogy az egy órából mindössze 10 perc szólt az atombombáról és az ahhoz fűződő történelemről, történetekről.

A tárlat nem ad új ismereteket a már meglévőkhöz, márpedig a kiállítás jó marketingjéből kiindulva arra vártunk, hogy olyan dolgokat is megismerhetünk, amihez eddig még nem volt szerencsénk. Sőt, úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy alapvetően azt mondták el ismét, amiket a gimnázium végzős évében is olvashattunk a tankönyvben. Az időszakos kiállításnak mindössze egyetlen olyan momentuma volt, amelyben számunkra addig ismeretlent nyújtott: olyan eredeti tárgyakat mutattak be, melyeken nyomot hagyott a két Japánban ledobott pusztító atombomba. A kiállított emlékekhez kapcsolódó emberi történetek segítenek abban, amiben a túlélőkön kívül valószínűleg senki nem képes: érezni azt, hogy mi történt, mit éltek át az emberek a robbanás pillanatában és azután. Persze, a kiállításnak nem feltétlenül az a célja, hogy új oldalról közelítse meg a pusztító fegyver erejét, hanem hogy testközelből megtapasztalhassuk a hatását, amiért nem történhet meg soha többet még egy hasonló katasztrófa. Megtekintésük segített kialakítani bennünk a képet, hogy mekkora rombolást, károkat tud okozni az emberiség és a Föld életében egy nukleáris fegyver.

Az Atombomba kiállítást és a Sziklakórházat a béke hírnökeinek szánják. A szervezők azt szeretnék üzenni az állandó és az időszakos kiállítással, hogy az erőszak nem megoldás, csak ártatlan életek bánják. „Kampányolunk egy atomfegyver-mentes világért” - áll a honlapjukon.

Az érdeklődők október 31-ig látogathatják a kiállítást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultpont.blog.hu/api/trackback/id/tr4212991844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása